In ‘t kort: In User Experience design (UX design) werken teams aan betekenisvolle en relevante ervaringen voor producten en diensten. Het doel is om de eindgebruiker een geweldige gebruikservaring te geven.

‘De klant is koning’ is een eeuwenoude vuistregel, maar als je ontwerpt voor het internet is het makkelijk om te vergeten. Waar winkelbediendes oog-in-oog met hun klant staan, zie jij als designer de eindgebruiker van je product niet zomaar. Het is dan makkelijk om te denken dat je best wel weet wat zij willen en zonder enig onderzoek aan de slag te gaan – een grote fout.

Een andere eeuwenoude vuistregel die voor webdesign kan gelden is namelijk ‘verwacht het onverwachte’. Hetgeen waarvan jij denkt dat je het briljant hebt ontworpen blijkt in het echt niet te werken en alles wat je niet verwacht had, blijkt in het uiteindelijke product toch te gebeuren.

Daarom is User Experience Design (UX Design) zo ontzettend belangrijk. Het is een continu proces dat zich afspeelt tussen de start en finish van je project waar de gebruiker en hun ervaring centraal worden gesteld. Wat kun jij doen om de user experience zo goed mogelijk te maken? Die vraag probeer je te beantwoorden door je elke stap in de belevingswereld van je eindgebruiker te verplaatsen.

Om tot antwoorden te komen behelst het proces van UX Design veel verschillende disciplines, zoals psychologie, design theorie en (neuro)marketing. In een iteratief proces, waarbij je steeds nieuwe versies maakt die je aan gebruikers voorlegt, maak je continu stappen vooruit richting de optimale gebruikservaring.

UX Design is een essentieel onderdeel in de creatie van succesvolle producten en diensten. Door te focussen op de ervaring van je gebruikers vergroot je de kans op succes van je producten, omdat je producten ontwerpt die prettig in gebruik zijn.

Het verschil met UI design

Oké…’UX design’, maar je hebt ook wel eens gehoord over user interface, of UI design. Is dat hetzelfde? Nou, je kan het zo zien dat UI design onderdeel is van UX design. User experience (UX) design gaat over de algehele ervaring van je gebruikers, terwijl UI design alleen over het visuele aspect gaat.

Een bekend voorbeeld is de Heinz-ketchup fles. Vroeger had Heinz een glazen fles met een dunne hals, waar de ketchup maar moeilijk uitkwam — iets dat veel gebruikers irriteerde. Vanuit UI perspectief zou je het probleem oplossen door op de fles een icoon te zetten van een hand die hard op de achterkant slaat.

Verschil tussen UX en UI design

Bron: patrickhansen.com

UX design gaat echter een stap verder. De gebruiker heeft een probleem met de glazen fles. Hoe gaan we de klant helpen? Een icoon is een optie, maar de gebruiker blijft dezelfde irritatie hebben, omdat de ketchup niet makkelijker uit de fles komt. Een UX designer komt niet met een icoontje, maar met een hele nieuwe fles.

Figma Starter Design System

A mini Design System for Figma to start your design project with. Including grids, colors, icons, design tokens, and more!

Figma Starter Design System

A mini Design System for Figma to start your design project with. Including grids, colors, icons, design tokens, and more!

Figma Starter Design System

A mini Design System for Figma to start your design project with. Including grids, colors, icons, design tokens, and more!