webdesign-ai

Als ‘t aan voorstanders van AI ligt dan doen AI-powered tools binnenkort alles. Ligt het aan AI zelf dan zoek je het allemaal maar lekker uit.

Als ‘t aan voorstanders van AI ligt dan doen AI-powered tools binnenkort alles. Ligt het aan AI zelf dan zoek je het allemaal maar lekker uit.

Zo — ben je er nog? AI is in de minder dan twaalf maanden (!) dat ChatGPT gelanceerd werd, een onderwerp geworden dat mensen verdeelt in twee kampen:

  • Voorstanders die zeker weten dat AI al onze problemen gaat oplossen.

  • Mensen die er nu al genoeg van hebben — AI dit, AI dat … houd er eens over op.

Die zijn al bij de eerste zinnen van dit artikel vertrokken. De eerste groep denkt dat er iets negatiefs over hun geliefde powertool aankomt en de ander heeft gewoon écht geen zin in nog meer AI-geneuzel. Top, kunnen wij het er gewoon eens rustig over hebben wat AI nou inhoudt voor webdesigners.

AI heeft geen ambitie — gelukkig.

Onder veel professionals heerst de angst dat AI banen overbodig gaat maken en eerlijk gezegd, AI is krachtig genoeg om het te kunnen. We hebben alleen het geluk dat het AI nog aan één belangrijke eigenschap ontbreekt om ons allemaal de afgrond in te werken: ambitie. AI wil namelijk niets, het doet gewoon. Elke vraag die jij ChatGPT stelt, beantwoordt hij met het resultaat van een kansberekening. De tekst die je ziet, heeft volgens het wiskundige model de grootste kans om jou tevreden te stellen.

Ben je niet tevreden? Dan kun je dat zeggen en doet ChatGPT vervolgens alsof ‘ie dat erg vindt ('Oh, sorry… bedoel je dit?'). Toch heeft AI nooit echte interesse om je te helpen en daarin zijn we anders. Jij wilt jouw klanten namelijk oprecht aan het beste eindresultaat helpen. Als ze niet tevreden zijn, ga je in gesprek over de vervolgstap en zorg je voor verbetering. Heb je ooit geprobeerd om een AI als Midjourney duidelijk te maken wat je anders wilt? Het volgende resultaat is soms net een beetje beter, maar vaker ineens compleet iets anders.

Hoewel je er daarom zeker op moet rekenen dat jouw klanten nu of heel binnenkort gaan proberen je te vervangen door AI, hoef je niet écht bang te zijn. Natuurlijk, AI scheelt geld, tijd en een webdesigner die denkt dat ‘ie het allemaal beter weet. Alleen, omdat AI geen enkele ambitie heeft om jouw klanten net zo goed te helpen als jij, zullen ze nooit hetzelfde resultaat bereiken.

Vraag je het mij, dan hoef je dus nog niet bibberend aan je bureau te zitten, tenminste…

Tools of the AI-trade

… als je meegroeit met de tijd. Want hoeveel ontwerpers ken je die nog met potlood en liniaal ontwerpjes op papier prutsen en het resultaat vervolgens faxen? Precies — tijden veranderen. Eigenlijk is er niets nieuws aan al dat nieuws. We krijgen gewoon een grotere hamer om mee te zwaaien, maar het beeld dat je uit de ruwe stenen houwt, ligt nog altijd aan jouw kunde.

Dan blijft de vraag: welke AI-powered tools heb je tot nu toe tot je beschikking om zelf een betere webdesigner te worden?

ChatGPT voor webdesigners

Iedereen en zijn moeder heeft hier al over gesproken en toch hoort het in dit lijstje. Laat dit dan ook het enige stuk van dit artikel zijn dat ChatGPT gewoon lekker zelf schrijft.

ChatGPT over zijn verrassende toepassingen voor webdesigners

Webdesigners zetten ChatGPT vaak in voor contentcreatie, het genereren van FAQ's en als ondersteuning in klantenservice. Deze toepassingen zijn vrij voor de hand liggend. Echter, er zijn ook verrassender toepassingen die minder bekend zijn, maar even waardevol kunnen zijn voor het ontwerpproces.

ChatGPT’s zes verrassende toepassingen:

  1. Feedbackloop: Gebruik ChatGPT om in real-time feedback te krijgen over ontwerpelementen. Door te vragen: "Hoe zou je dit design omschrijven?" krijg je direct inzicht in eerste indrukken.

  2. Persona's creëren: Geef je doelgroep een stem. Door gesprekken met ChatGPT te simuleren, boots je potentiële gebruikersinteracties na. Zo anticipeer je beter op hun behoeften.

  3. Testen van interactie: Simuleer gebruikersvragen om te zien hoe goed een website informatie verschaft. Een vraag als "Waar vind ik X?" kan onthullen of informatie intuïtief geplaatst is.

  4. Prototyping: Voordat je een chatbot op je site implementeert, kun je met ChatGPT experimenteren om de potentie en flow te begrijpen.

  5. Trendanalyse: Stel vragen over hedendaagse designstrends. Door op de hoogte te blijven, zorg je dat je ontwerpen actueel en relevant blijven.

  6. Educatie: Leer over designprincipes, kleurentheorie of typografie door vragen te stellen. ChatGPT kan als naslagwerk dienen voor snelle antwoorden.

Kortom, ChatGPT is meer dan een tekstgenerator; het is een veelzijdige tool die het designproces kan verrijken en versnellen.

Oké, genoeg ChatGPT — ik ben weer terug.

Framer’s AI website creator

Framer is een van mijn favoriete nieuwe tools. Het is een website builder met bijna net zoveel features als Webflow, maar een stuk makkelijker. Nou, dat belooft wat: makkelijker dan de tool die zichzelf promoot om zijn gebruiksgemak. Dan moet Framer wel héél makkelijk zijn.

Tja, waar je voor Webflow nog altijd belangrijk is om basiskennis van HTML en CSS te hebben en de spelregels van het systeem te begrijpen, geeft Framer je gewoon een click-and-drag editor waar je los kunt gaan.

Én Framer heeft een AI-creator.

Dat betekent dat je gewoon intikt wat je wilt zien en je vliegend de startblokken verlaat. Natuurlijk is het een uitdaging om precies de prompt te vinden waarmee Framer AI jouw visie tot leven brengt. Echter, aangezien Framer zelf zo intuïtief werkt, sleep (en sloop) je zo het perfecte plaatje bij elkaar.

Zo’n AI-builder vind je natuurlijk op meer plekken dan alleen bij Framer. Check ook de tools van WixHostinger en Divi for WordPress.

Uizard Autodesigner

Oef, natuurlijk krijg je het als UX en UI designer even benauwd als je een tool als de Uizard Autodesigner voorbij ziet komen. Dat komt toch wel heel dichtbij, misschien ben ik binnenkort dan toch overbodig — nee! Zo klets je de grijze wolken vanzelf over je heen.

Uizard Autodesigner is op het eerste oog gewoon een hele krachtige tool. Eerlijk, op het tweede oog is het ook nog best wel spectaculair. Toch, zelfs als de Autodesigner de eerste 80% doet, dan willen jouw klanten nog steeds jouw extra 20% menselijke magie.

Want in een wereld waar iedereen dezelfde AI-tools gebruikt, gaat een mens nog steeds het verschil maken. Ontdek de kracht van Uizard, bepaal hoe je het gaat toepassen om sneller en slimmer te werken en bedenk hoe jij nog altijd waarde toevoegt.

Brandmark.io

UX- en UI-designers blijven ook in de toekomst waardevol, maar brand designers? Ach, die schetsgrage grafici zijn vast ook sterren in het vormgeven van figuurtjes met latte art. Oké, een beetje hypocriet is het wel. In een artikel over mijn eigen toekomstbestendige kennis en kunde onze collega-ontwerpers voor de bus gooien met een tool als Brandmark.io – een AI-logo-ontwerper. Maar hoe makkelijk én professioneel is het om jouw presentaties voor klanten zonder huisstijl aan te kleden met snel gegenereerde merkmaterialen?

Ook in dit geval blijf ik erbij dat zo’n tool je helpt bij de eerste stap, maar voor een perfect logo? Blijf brand designers betrekken bij je projecten.

Andere tools

Een boek schrijven over alle AI-tools die je kunnen helpen, laten we maar aan AI over. Toch, hier in het kort nog wat krachtpatsers die je leven wat makkelijker kunnen maken:

AI in de Adobe Creative Cloud (Firefly, Photoshop, etc.) Adobe zet hoog in op AI en voegt in hun hele scala aan tools steeds meer AI-features toe – veel ervan zijn erg handig voor webdesigners. Generative Fill om afbeeldingen gedeeltelijk aan te passen in Photoshop, beelden genereren met Firefly en Sensei GenAI om vrijwel elk onderdeel van je project gemakkelijker te maken.

Fronty Converteer in één keer al je designs naar HTML. Je drukt gewoon een JPG uit Figma, stopt het in Fronty en – wel heb ik ooit! – je krijgt een volledig gecodeerde website terug.

GitHub Copilot Steeds meer webdesigners zijn zelf ook bezig met development. GitHub, het grootste netwerk voor developers, heeft sinds kort GitHub Copilot. Gebruik AI om nog sneller van regel één tot compleet product te komen.

Khroma Er zijn al talloze tools om een kleurenpalet te genereren, maar soms klik je tot je simpel wordt en vind je toch niet wat je zoekt. Khroma leert wat werkt, wat jij wilt en helpt je sneller het perfecte eindresultaat te vinden.

Debuild Ga in een paar seconden van prompt naar werkende web-app. Je zult je hele app er niet mee bouwen, maar het werkt geweldig om geïnspireerd te raken. Ontdek nieuwe manieren om je eigen uitdagingen op te lossen. Heeft nog wel een wachtlijst.

Gebruik AI, voordat het gebruikt wordt om jou te vervangen

Aan het einde van deze rit is het dilemma van AI simpel te vangen: gebruik AI, voordat het gebruikt wordt om jou te vervangen. AI zal steeds vaker gebruikt worden om simpele taken te automatiseren. Toch blijven er genoeg uitdagende taken die jouw klanten niet met AI gedaan krijgen. Ook als AI deze taken wel kan.

Ons geluk is dat wij onze klanten écht willen helpen. Terwijl AI berekent wat misschien het beste antwoord is, vragen wij waar organisaties naar op zoek zijn en hebben we de ambitie om hun verwachtingen te overtreffen.

Dat is waar wij ons van AI kunnen blijven onderscheiden — good luck!

Display — Framer Template

With this Framer template, you can showcase your design, photography, writing, or any other creative project that you've been working on in a sleek and professional way.

Framer Template - Display

Display — Framer Template

With this Framer template, you can showcase your design, photography, writing, or any other creative project that you've been working on in a sleek and professional way.

Framer Template - Display

Display — Framer Template

With this Framer template, you can showcase your design, photography, writing, or any other creative project that you've been working on in a sleek and professional way.

Framer Template - Display