

Als je iemand bent die graag metaforen gebruikt om complexe ideeën te begrijpen, zou je het ontwikkelen van een website kunnen zien als een estafette. Een groep professionals, elk gespecialiseerd in hun eigen vakgebied, werkt opeenvolgend aan een product - alsof er steeds een stokje wordt overgedragen.
Het ontwikkelen van een website is echter geen estafette. Sterker nog, het zien van het maken van websites als een estafette is een manier waarop websites kunnen falen.
Laat ik het uitleggen.
Jouw verantwoordelijkheid als ontwerper
In een estafette ben je, als hardloper, verantwoordelijk voor jouw deel van de race en niets anders. Je krijgt het stokje, rent zo hard mogelijk, geeft het door en je bent klaar. Je kunt de rest van je team aanmoedigen of naar de kantine gaan; het maakt niet veel uit.
Hoewel je tijdens het ontwikkelen van een website ook verantwoordelijk bent voor jouw deel, zie ik het liefst een gedeelde verantwoordelijkheid. Als ontwerpers zijn wij het belangrijkst tijdens de ontwerpfase, maar aan het eind van de dag is het hele team verantwoordelijk voor de oplevering van de website. De schuld afschuiven als de website faalt werkt niet. Hoewel je mogelijk niet weet hoe je de back-end programmeert, werk je samen met de back-end developer aan een eindproduct. Als de back-end ontwikkelaar faalt, faal jij ook.
Extreme ownership
Dit idee noemt Jocko Willink, een voormalig marinier, 'extreme ownership'.
Het betekent dat je de verantwoordelijkheid in teamwork niet zomaar van je af kunt schuiven. Als één persoon faalt, faalt het hele team.
Waarom vertel ik dit in een blog over het bouwen van websites? Omdat het falen van een website ook kan draaien om zaken die niet volledig jouw verantwoordelijkheid zijn, maar ik wil stellen dat je ook buiten je vakgebied kunt bijdragen aan een succesvol project.
Dat doe je omdat onder elk project, bij wijze van spreken, jouw handtekening staat. Een website die jij prachtig hebt ontworpen, maar die zijn doelen niet bereikt, is een mislukt project. De grote vraag is: wat had jij eraan kunnen doen? Elke website waar je trots op bent, is een toevoeging aan jouw visitekaartje als digitale ontwerper.
Vijf redenen waarom websites falen
Oké, jij bent dus - met de rest van het team - verantwoordelijk voor het succes van elke opgeleverde website. Maar wat kun je als 'simpele' webdesigner doen om ervoor te zorgen dat het hele proces goed verloopt en er aan het eind van de rit een werkend eindproduct live gaat?
Hieronder volgen vijf redenen waarom veel websites falen, inclusief enkele ideeën om je te helpen dit te verbeteren - zelfs als jij de werkzaamheden niet zelf uitvoert.
Slecht design
We beginnen met een makkelijke: als webdesigner ben je zelf eindverantwoordelijk voor het ontwerp van een website. Maar die ene keer dat je je niet goed voelt en een (om het zacht uit te drukken) niet zo'n mooie website aflevert, wat kun je dan zelf doen? Want als je er iets aan had kunnen doen... tja, dan had je het wel gedaan.
Het kan gebeuren dat je een keer een 'designer's block' hebt en iets oplevert dat voor jou ondermaats is. Ook in dat geval is het tijd voor een beetje 'extreme ownership': erken dat je hulp nodig hebt.
Net zoals jij je team kan helpen, kunnen zij jou ook ondersteunen in het proces. Vooral wanneer je langer met dezelfde mensen werkt, zullen ze beter in staat zijn om je goede feedback en ideeën te geven.
Een slecht ontwerp kun je als webdesigner verbeteren door te beseffen dat je niet altijd alles alleen kunt doen. Vraag om hulp en accepteer deze wanneer deze wordt aangeboden.
Niet-werkende navigatie
Als je in een groot team werkt, zijn er waarschijnlijk ook UX- en UI-designers die verantwoordelijk zijn voor de functionaliteit van een website. Jij voegt als het ware de laatste laag toe, terwijl zij de fundamenten bouwen waarop je werkt.
In deze samenwerking hoef je niet zomaar alles te accepteren, maar kun je handelen volgens je eigen principes. Soms zal een UX-designer naar je toekomen met het idee om de zoekbalk deze keer aan de onderkant van de website te 'verstoppen' - een leuke gimmick.
Zeg dan gewoon: dat ontwerp ik niet.
Ook als webdesigner kun je principes hebben. Een van die principes is om nooit verantwoordelijk te zijn voor het ontwerpen van een onbruikbare website, want waarom zou je dat doen? Sta op je strepen. Er is een reden dat alle websites de zoekfunctie op dezelfde plek hebben: het werkt.
Om er zeker van te zijn dat een website goed functioneert, kun je meer doen dan alleen best practices volgen (zoals de navigatie bovenaan plaatsen). Onderzoek je creaties met gebruikerstests, zowel tijdens de ontwikkeling van de website als achteraf met A/B-tests.
Een moeilijke gebruikerservaring
De grootste valkuil voor websites is een slechte gebruikerservaring. Waarom zouden gebruikers tijd besteden aan jouw website als ze ergens anders een betere ervaring krijgen? Ook hier werk je samen met UX- en UI-designers, maar de oplossing is minder voor de hand liggend dan bij het vorige punt. Hoe weet je waar het probleem met de gebruikerservaring zit?
Nou, als webdesigner gebruik je zelf ook veel websites - je bent een ervaringsdeskundige.
Het doel van dit artikel is niet om al het werk van anderen op je schouders te nemen. Je zult mij dat nooit horen zeggen, omdat ik een groot voorstander ben van een gezonde balans tussen werk en privé.
Tegelijkertijd wil ik trots zijn op de projecten die ik oplever en daarom zal ik altijd meewerken om de beste producten af te leveren. Werkt een website niet, stap dan eens in de schoenen van je gebruiker: waar loop je zelf tegenaan? Omdat de eindgebruiker altijd centraal staat én jij jezelf ook als eindgebruiker op kan stellen, kun je waardevolle bijdragen leveren aan de ontwikkeling van de beste user experience.
Daarbij kun je als designer de richtlijnen voor geweldige webdesigns volgen, zodat jouw ontwerp altijd meewerkt aan de ontwikkeling van duidelijke, goed-bruikbare website.
De richtlijnen die je helpen keer op keer goede websites te ontwerpen vind je hier.
Niet-mobielvriendelijke websites
Hij hoort in dit rijtje, maar dit hoeft niemand je meer uit te leggen, toch? Websites die niet bruikbaar zijn op mobiel zijn - heel eerlijk - geen websites meer. Het is essentieel, dus doe wat je moet doen om ervoor te zorgen dat elk project budget heeft om een website responsive te maken.
Meer hoef ik hier niet over te zeggen, lijkt me.
Lange laadtijden
Zin om een potje te vechten met je back-end developer? Dwing hem om elke website sneller te maken. Hij zal zeggen dat het aan de grootte van je afbeeldingen ligt en jij hebt nog wel wat ideeën hoe hij zijn werk beter kan doen.
Wat er ook gedaan moet worden: trage laadtijden breken je website. Mensen hebben geen zin om te wachten en Google geeft langzame websites een lagere score. Dan ben je je gebruikers al kwijt voordat ze überhaupt op je website belanden.
Ga zelf aan de slag, optimaliseer elke afbeelding en zorg dat je de mogelijkheid hebt om ze in verschillende resoluties toe te voegen, zodat ze geoptimaliseerd gedownload kunnen worden. Het zou namelijk zonde zijn als je gebruiker al weg is voordat er ook maar iets van jouw ontwerp op het scherm te zien is - al dat harde werk voor niets.
En dan nog dit...
'Extreme ownership' is vermoeiend. Succes is namelijk nooit makkelijk. Echter, met jouw naam onder elk project dat je oplevert, kun je naar mijn mening maar beter zorgen dat de websites die je ontwerpt werken — zet de gebruiker centraal en werk vanuit daar aan de beste ervaringen.
Juist wanneer je trots bent op elke website, omdat ze allemaal werken zoals bedoeld, behoud je de energie om elke keer het beste uit jezelf te halen. Wanneer elke website die jij en het team opleveren roemloos ten onder gaat, begin je elk nieuw project al met een achterstand van 10-0.
Als je toch al aan het rennen bent, waarom dan niet samen gaan voor de eerste plek?