

In Back to the Future, de filmklassieker uit 1985 (!), is er één vraag die hoofdkarakter Marty McFly door ‘t dak krijgt: ‘Are you chicken?’ Het idee dat hij te bang zou zijn om iets te proberen schiet hem keer op keer in ‘t verkeerde keelgat. Het is een manier waarop de regisseur ons als kijker de kans geeft ons met Marty te vereenzelvigen, want het is een begrijpelijke emotie.
Wat als de uitdaging die je te wachten staat niet gerelateerd is aan tijdreizen, maar je op het punt staat de keuze te maken hoe jij als webdesigner door ‘t leven gaat: als freelancer of in dienst.
Ook dan lijkt ‘t alsof deze keuze voor veel mensen te maken heeft met het lef hebben om een freelancer te worden. Alsof de aspirerende freelance webdesigner zichzelf vraagt: ‘Are you chicken?’ Een grotere vraag is of deze keuze eigenlijk wel gaat over lef.
Op ‘t eerste oog voelt het in onze samenleving van wel. Als je het aandurft word je sowieso een freelancer. Durf je de onzekerheid niet aan dan ga maar je als webdesigner in dienst.
Volgens mij is ‘t alleen niet zo zwart-wit.
Beide paden hebben hun eigen voordelen en valkuilen. Het is een keuze die je niet kunt maken door alleen te vragen of je er het lef voor hebt, maar waar je weloverwogen over moet nadenken.
Laten we samen kijken hoe jij de keuze kunt maken.
De voordelen van ‘t freelancen
Laten we beginnen bij de cowboys van de webdesign-wereld; de einzelgangers die eigenhandig vechten voor een beetje bestaansrecht als digitale ontwerper. Waarom zou je die sprong in het diepe eigenlijk wagen?
Flexibiliteit
Het belangrijkste voor velen is de flexibiliteit die het werken als freelancer biedt. Eerlijk, het is ook wat mij nog altijd trekt aan dit bestaan. Zelf beslissen wanneer je werkt, waar en met wie. Het is niet voor niets dat veel digital nomads een carrière in webdesign kiezen om vervolgens vanaf elke plek ter wereld te werken. Nou hou ik zelf wel van mijn plekje en vind je mij gewoon in Nederland, maar zelf kunnen beslissen of ik nog even op snooze knop druk is niet alleen fijn – het komt mijn creativiteit en de kwaliteit van mijn werk ten goede.
Verscheidenheid kies je zelf
Als je in dienst werkt dan bepalen anderen vaak waar je aan werkt. Je hebt weinig controle over je volgende project, of zelfs het soort projecten dat bij je past. Als freelance webdesigner heb je de vrijheid om je eigen keuzes te maken. Wil jij alleen aan websites voor boekhandels werken? Leef je uit. Ook als je elke week een ander soort project wil draaien ben je vrij ervoor te gaan. Jouw enige limiet is je eigen creativiteit en de projecten die op je pad komen.
Inkomenspotentie
Als freelancer is ‘t limiet van je inkomen direct verbonden aan de uren die je beschikbaar bent. Voor mij is de pracht dat ik als freelancer niet gedwongen word rond de klok te werken en tijd heb voor andere passies. Anderen vinden het juist heerlijk om de hele week door vol gas te gaan en zo ware factuurkanonnen te worden. Iedere z’n ding – hoeveel jij als freelancer verdient is helemaal aan jou. Jij stelt je uurtarief én hoeveel uur je wilt werken.
Voordelen van webdesigner in dienst
Oké, als de keuze tussen freelancen of in dienst zijn niet alleen draait om lef, dan moet het werk als webdesigner bij een bedrijf ook voordelen hebben, right? Klopt. Hoewel het allemaal wat minder sexy klinkt dan ‘t vogelvrije leven van een freelancer heeft ook in dienst gaan voordelen.
Stabiliteit
Het is niet voor iedereen weggelegd om als een blad in de wind door het leven te fladderen. Sommige mensen gaan juist goed op structuur en stabiliteit. Weten wat er van je verwacht wordt, van de producten die je levert tot de uren die je werkt, kan ongelooflijk veel rust geven. Het geeft je de mogelijkheid om een structuur aan te brengen in je dagen waar omheen je verder kunt bouwen. Zoals ze ook wel zeggen: ‘binnen de lijntjes kun je kleuren’. Als het voor een kleurboek geldt, zal het ook wel waar zijn voor ons leven, toch?
Groeimogelijkheden
In een gebouw van één verdieping heb je de top snel bereikt. Als freelancer kun je dan ook nooit groeien in functie, maar stel dat je er wel oren naar hebt om op een dag een groep getalenteerde mensen onder je te hebben? Dan ben je in een bedrijf op de juiste plek. Want alleen in een organisatie kun je groeien van junior designer tot uiteindelijk, laten we zeggen, executive creative director. Dat je daarvoor de vrijheid van het freelancen opgeeft maakt je niet saai, maar betekent dat je op zoek bent naar een ander soort uitdaging.
Vast inkomen
Oef, een vast inkomen – yes please. Ook voor freelancers is het geen pretje om sommige maanden te moeten vechten om geld bij elkaar te sprokkelen, maar ze accepteren dit noodzakelijke kwaad. De keuze om als webdesigner in dienst te gaan zodat je elke maand fijn een vast bedrag op de bank krijgt is daarom een hele logische. Zekerheid doet leven, voor veel mensen in ieder geval.
Hoe je de keuze maakt
Nu we de voordelen van beide kanten van ‘t verhaal hebben gehoord kun je jezelf afvragen waar de nadelen blijven. Die zijn er niet. Nouja, die zijn er wel, maar niet in dit artikel. De één zijn voordeel is de ander zijn nadeel. Zo kun je het zien dat je de keuze kunt maken als je naar één van deze twee opties kijkt en denkt: ‘dat klinkt voor mij niet als een voordeel hoor!’
Stel dat je leest dat een leven in dienst je veel stabiliteit geeft, maar jij denkt: ‘Och heden, alsof ik aan ketens word gelegd!’ Dan ben je al een stap dichter bij het maken van een keuze: freelancen past beter bij jou.
Wat als je nog niet direct duidelijk hebt wat beter bij je past?
Je eigen persoonlijkheid
Het belangrijkste is om te kijken naar je persoonlijkheid. Kijk in de spiegel: wie ben je en wat past er bij je? Wees hierbij zo eerlijk als je aandurft. Werken als freelancer wordt in onze samenleving vaak hoger gewaardeerd en het kan zijn dat je daarom denkt dat jij dat ook wil. Alleen, wat als je al misselijk wordt bij het idee geen zekerheid te hebben? Het is niet erg dat je jouw eigen pad bewandelt.
Volg je eigen persoonlijkheid en maak de keuze voor jezelf, niet voor anderen.
Jouw werkstijl
Je hebt van die mensen, vreemde mensen, die alles zelf willen doen. Al van jongs af aan trokken ze alles uit de handen van hun ouders om boos te verkondigen: ‘zelluf doen!’ Zij zijn tegenwoordig misschien wel freelancer. Want als freelance designer is ‘t aan jou om met alle oplossingen te komen. Wordt je al benauwd bij het idee dat alles op jouw schouders valt en mochten je ouders jou wel gewoon helpen ‘t pak dubbelvla te openen? Dan werk je misschien wel liever in dienst, waar je veel van je collega’s kan leren en ze om hulp kan vragen als je het nodig hebt.
Werk zoals voor jou ‘t beste werkt: alleen of samen.
Keuzes zijn geen ketens
Vandaag zeggen dat je freelancer wordt betekent niet dat je over vijf jaar nog steeds freelancer moet zijn. Sterker nog, geef jezelf de mogelijkheid om te spelen en de vrijheid om fouten te maken. Als je vandaag begint als freelancer met de eis dat je het over twintig jaar nog steeds bent dan wordt het een gigantische berg om te beginnen. Starten als freelancer en jezelf al geslaagd voelen als je één opdracht krijgt? Dan maak je het allemaal een stuk makkelijker.
Maak de keuze, vergeef jezelf als het de verkeerde is.
Lange termijndoelen
Heb jij grote dromen – hele grote, enge, onmogelijke dromen? Top! Dan is vandaag de dag om eraan te beginnen die waar te maken. Dat hoeft niet in één grote stap. Sterker nog, dat is onmogelijk. Elk doel wordt behaald in heel veel hele kleine stappen. Als jouw hele grote doel alleen bereikt kan worden als je in dienst gaat, omdat je bijvoorbeeld senior web designer bij één van ‘s werelds beste design bureaus wil worden, ga dan nu in dienst bij een bedrijf dat je kan helpen veel te leren die functie uiteindelijk zo goed mogelijk te vervullen.
Begin vandaag aan je dromen van morgen.
Wat je ook kiest, freelance of in dienst, maak de keuze omdat jij ‘t wil. Niet omdat iemand anders je vraagt: ‘Are you chicken?’ Dat is voor in films.