Plotseling heeft iedereen een ei-vormig zakcomputertje met een digitaal huisdier, rent de hele wereld buiten rond met z’n telefoon om onzichtbare fantastiewezens te vangen en gooien complete volkstammen bakken ijswater over zichzelf heen om dat te filmen.

Plotseling heeft iedereen een ei-vormig zakcomputertje met een digitaal huisdier, rent de hele wereld buiten rond met z’n telefoon om onzichtbare fantastiewezens te vangen en gooien complete volkstammen bakken ijswater over zichzelf heen om dat te filmen.

Trends — in de wijde wereld zijn ‘t maar vreemde dingen.

Kijken we naar webdesign dan zijn trends makkelijker te volgen. Trends zijn handvatten die designers houvast bieden om met de tijdsgeest mee te gaan — of zijn ‘t eerder handboeien? Zijn trends de ketens waarmee we onszelf vastmaken aan de hypetrain die ons allemaal een beetje meer grijs maakt.

Oké, ook in webdesign zijn trends maar vreemde dingen.

Want trends zijn makkelijk, maar ook verraderlijk. Ze helpen je als je gewoon even niet weet hoe je het spreekwoordelijke balletje aan het rollen krijgt terwijl de deadline alsmaar dichterbij komt; klik wat rond en je vindt inspiratie in de trends van ‘t moment. Alleen, wat als je elke keer naar de dichtstbijzijndste trend grijpt? Dan is het de vraag of je wel echt ontwerpt of alleen overtrekt, zoals je vroeger deed met zo’n doorzichtig papiertje, een 2B-potlood en kleurplaten van je favoriete tekenfilm.

Laten we samen eerst eens kijken wat webdesign trends zijn, voordat we besluiten of we ze gaan volgen of vermijden.

Wat is een webdesign trend?

Een trend, in de algemene zin van het woord, is een verandering in de patronen van mensen. Ze kunnen worden waargenomen in bijna elk onderdeel van het leven: mode, technologie, kunst, entertainment. Zelfs sport moet eraan geloven, of wil je zeggen dat jij nog geen padel hebt gespeeld? Precies, trends zijn overal.

Dankzij trends eten we geen ontbijt meer, omdat we massaal denken dat drie maaltijden per dag te veel is. We staan ineens om vijf uur 's ochtends op, omdat kort voor je werk wakker worden écht niet meer kan. Die veranderingen in de patronen van ons leven kunnen lang of kort duren. Een hele korte trend noemen we een rage, terwijl een heel langdurige trend uiteindelijk gewoon weer oubollig wordt.

Hoewel het soms voelt dat je alle trends moet volgen om mee te bewegen, zijn juist de trendbrekers van vandaag de trendsetters van morgen. Het volgen van een trend is altijd een keuze en soms is het goed om met de menigte mee te bewegen, terwijl het een andere keer beter voelt om je af te zetten.

Hoe en wanneer je die keuze maakt is altijd lastig, dat zijn belangrijke keuzes namelijk altijd. Laten we daarom een aantal webdesign trends van 2023 op een rijtje zetten, zodat we samen kunnen kijken waar we ons (misschien) tegen af gaan zetten.

Web design trends om te volgen in 2023

Nostalgie en Y2K webdesign

Nostalgie en Y2K webdesign

Vroeger was het normaal dat trends elke 30 tot 40 jaar terugkeerden. Dat was toen de wereld nog langzamer draaide dan vandaag de dag. Want hoewel we volgens de oude logica gebruik zouden moeten maken van het kleurpalet uit de jaren '80, is het dit jaar een trend om de Y2K-esthetiek uit het begin van 2000 te volgen.

Deze trend draait om mono-spaced lettertypes, pixelated artwork en een sterke focus op tekst.

De wereld draait zo snel dat ook trends versnellen en juist daarom grijpen we terug naar vormgeving uit een tijd die makkelijker voelde.

Driedimensionale illustraties

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de 3D-trend, waarbij we gebruik maken van alle mogelijkheden die het web biedt. Dit gaat niet alleen om het toevoegen van 3D-illustraties, maar ook hele 3D-werelden die je tegenwoordig in-browser kunt bouwen. Nu iedereen snel internet heeft, willen we af van dat platte scherm - ervaringen gaan de diepte in.

Met de toevoeging van de derde dimensie worden de mogelijkheden eindeloos, maar pas op dat je het simpel houdt. Je website moet nog altijd gewoon goed bruikbaar blijven.

Interactief en microanimaties

Zoals de wereld om ons heen reageert op onze aanwezigheid, zo mogen ook applicaties en websites steeds interactiever worden. Technologie is een onmisbaar onderdeel van ons leven en laten we het dan vooral zo natuurlijk mogelijk maken – geen statische pagina's, maar ervaringen die levend aanvoelen.

Customization

Laat gebruikers je applicatie of website naar hun eigen hand zetten. Door iemand bijvoorbeeld te laten kiezen of je website licht of donker is, geef je hen de touwtjes in handen, waardoor hun engagement met je merk groeit. Het mooie van deze trend is dat je steeds meer de gebruiker centraal stelt: wat levert hen de allerbeste ervaring? Als ze jouw website naar hun hand kunnen zetten, krijgen ze de beleving die ze echt willen hebben.

Geef ze controle over de kleuren, de lettertypes en wat je maar kunt bedenken.

Webdesign trends moet je vermijden

Als designer is het belangrijk om altijd bovenop de nieuwste trends te zitten. Jouw klanten kloppen bij je aan voor je expertise en daar hoort kennis van je werkgebied natuurlijk ook bij. Toch, ze vragen jou ook om je creativiteit en dat gaat verder dan het blind volgen van de laatste trends.

Hoe kun je ooit een keuze maken? Laten we het makkelijk maken en stellen dat er twee redenen zijn om trends te vermijden: je wil een eigen stijl ontwikkelen of het past bij je klant om juist buiten de lijntjes te kleuren.

Als je dwars tegen trends ingaat terwijl je voor een merk werkt dat er baat bij heeft om in het hedendaagse tijdbeeld te passen, dan ben je onnodig tegendraads. Stel je werkt voor een jong modemerk, dan is het juist goed om naar de trends te kijken. Zo vind je aansluiting bij de doelgroep, door beeld te creëren dat past bij hun belevingswereld.

Wanneer je dan besluit om met een trend te breken, waar moet je dan op letten?

  • Kies voor je eigen smaak. Als je dan breekt met trends, kies dan voor je eigen persoonlijkheid en laat jezelf spreken door je ontwerpen.

  • Wees consistent. Als je besluit om bepaalde trends te laten voor wat ze zijn, zorg er dan wel voor dat je hier consistent in bent.

  • Wees kritisch. Wat is de reden dat je met een trend wil breken? Je eigen ego als designer of is het echt de beste keuze voor de klant?

  • Doe onderzoek. Trendloos ontwerpen is een flinke uitdaging, zorg dus dat je onderzoek blijft doen naar alle vormen van ontwerp. Zo blijf je geïnspireerd voor innovatieve ideeën.

Trends negeren geeft je de mogelijkheid een unieke stijl te creëren, maar professioneel en creatief met een hype omgaan toont ook dat jij van alle markten thuis bent.

Wat kies jij: volgen of vermijden?

"Als iedereen van een brug afspringt, spring jij er dan achteraan?" vragen veel ouders aan hun kinderen. Diezelfde vraag kunnen we ook aan webdesigners en eigenlijk aan ieder mens stellen. Mensen zijn nou eenmaal trendgevoelig en volgen graag de menigte.

Of je ervoor kiest om trends te volgen of te vermijden zou wat mij betreft afhankelijk moeten zijn van de klant waarvoor je werkt. Zij betalen je voor je creativiteit, maar ook om voor hen de beste oplossing te creëren. Soms zal dit betekenen dat je juist een trend volgt, omdat dit past bij het merk waar je voor ontwerpt.

Het belangrijkste is daarom dat je bewust bent van je eigen proces. Grijp jij altijd direct naar de laatste trends dan is het misschien goed jezelf eens uit te dagen met een blank canvas. Toch, altijd maar met trends breken is ook de oplossing niet.

Zoals altijd, ligt de waarheid ergens in ‘t midden, welke kant ga jij op?

Display — Framer Template

With this Framer template, you can showcase your design, photography, writing, or any other creative project that you've been working on in a sleek and professional way.

Framer Template - Display

Display — Framer Template

With this Framer template, you can showcase your design, photography, writing, or any other creative project that you've been working on in a sleek and professional way.

Framer Template - Display

Display — Framer Template

With this Framer template, you can showcase your design, photography, writing, or any other creative project that you've been working on in a sleek and professional way.

Framer Template - Display